Privacyverklaring

“Ik ben een mensenmens”

14 maart 2023
Tekst
Patrick Verhoest

Kunsthistorica Laure De Winde rolde meteen na haar studies de hr-wereld in. Vandaag is ze hr-manager bij Van der Valk Hotel Gent.

Laure De Winde gelooft in de kracht van netwerking. Dat leverde haar de huidige job als hr-manager op. Toen haar voorganger bij Van der Valk Hotel Gent voor een nieuwe uitdaging koos, stelde ze Laure voor om voor de job te gaan. Ze leerden elkaar kennen op een netwerkevent van een sectororganisatie uit de horeca. Niet dat Laure op haar rol bij het Gentse MTM uitgekeken was.

Bij haar vorige werkgever – die negen horecazaken in de Gentse binnenstad uitbaat – was het fijn om aan de slag te zijn. “Toen ik binnen de horeca de uitdaging aanging, fronsten een aantal mensen uit mijn omgeving de wenkbrauwen. Maar als kind uit een horecagezin voelde ik me er meteen thuis en was de job als hr-manager een leuke uitdaging. Ik blik er tevreden op terug, maar ik kon bij Van der Valk een belangrijke stap zetten in mijn loopbaan. Het is een grote speler met internationale faam en tegelijk een warm, familiaal bedrijf. Dat sprak me aan. Het hotel is gloednieuw, nog geen twee jaar, dus er zijn nog veel opportuniteiten tot groei.”

Op zoek naar verbinding

Na haar studies in de theaterwetenschappen, stapte Laure De Winde de hr-wereld in. Een werkgever als Toneelhuis sloot nog bij haar studies aan, maar andere spelers als Adecco Group Belgium en Partena Professional passeerden ook de revue. “Het klinkt misschien als een cliché, maar mensen boeien me. Ik noem mezelf dan ook een mensenmens en ben ontzettend nieuwsgierig naar mensen en hun verhalen. Ik kan daar blijvend van genieten. Daarom doe ik nog altijd graag selectiegesprekken, waarbij ik zoek naar verbinding.”

Het aanbod van Van der Valk kwam op het juiste tijdstip voor Laure. De functie van hr-manager betekent een stap vooruit in haar carrière, omdat ze vanuit een strategische rol kan werken: “Dit bedrijf draait dag en nacht op minimaal honderdzestig vaste medewerkers. Daar zit nog een ruime flexibele schil aan vast van studenten en flexi’s. De nieuwe instroom halen we aan boord, verwelkomen we en leiden we op. We laten planningen en loon kloppen. We vervelen ons hier geen seconde.”

Menselijke aspect eerst

Het charmeerde Laure De Winde dat het welzijn van de medewerkers op de eerste plaats komt bij haar werkgever. Het familiale en de privé-werkbalans krijgen veel aandacht, net als gezondheid. “Ik hecht daar ook veel belang aan en werk er graag aan mee. Ik wil bijdragen aan een omgeving waar medewerkers zichzelf zijn, zich goed voelen en zich ontplooien. Daar zorgen we met ons hr-team voor, dat naast mezelf uit een hr-medewerker en een halftijdse hr-assistent bestaat.” Laure ziet zichzelf ook als sparringpartner voor de andere leden van het managementteam. Hr zit door de hele organisatie verweven, de general managers dragen dat sterk uit. “De leden van het managementteam zijn sterke profielen die hun afdeling en hr ernstig nemen. Ik zie daar veel betrokkenheid. Het zijn medewerkers met veel passie en drive.”

Welzijn

Laure maakt weinig onderscheid tussen werk en leven. Haar werk geeft haar veel energie: “Mijn leven begint niet na, maar op het werk. Mijn job geeft me zin en is betekenisvol. Ik ben wat dat betreft een integrator. Daarom breng ik in kaart wat me energie geeft. Daar zet ik dan – ook op het werk – op in. Evenwicht is alles. Ik vind beweging belangrijk en plan dat met prioriteit. Ik kijk nauwelijks tv en heb behalve LinkedIn en Strava geen socialemedia-accounts. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat dat me tijd oplevert en focus, die ik met plezier spendeer aan hardlopen in de natuur, want buiten zijn ontprikkelt me. Ik raad het iedereen aan.”