Privacyverklaring

”Blijf altijd dicht bij jezelf”

7 juli 2023
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
Charlien Wouters (Foto: Unikoo)

Wat begon met enkele stages in hr voor Charlien Wouters groeide uit tot een loopbaan waarin ze verschillende facetten van hr in de vingers kreeg.

Recent werd ze hr & talent expert bij Unikoo. Hr biedt voor haar enorm veel variatie en uitdaging, iets wat zij absoluut nodig heeft in haar job en meteen ook de eerste rode draad is in haar loopbaan tot dusver. “In mijn werkervaring hield ik vaak verschillende ballen in de lucht. Mijn werk was altijd gevarieerd, breed op het vlak van reikwijdte en deelgebieden, wat maakt dat geen enkele dag hetzelfde is. Het geeft me energie om mijn expertise in verschillende materies in te zetten en ondernemingen te ontzorgen op vlak van hr.”

Met raad en daad bijstaan

Charlien Wouters koos in het verleden zowel voor een interne rol als voor consultancy en heeft dus van beide werelden mogen proeven. Ze ondersteunde en adviseerde voornamelijk kmo’s. “Door een aanspreekpunt te zijn en het verschil te kunnen maken voor de verschillende stakeholders van een onderneming, voel ik me thuis in deze rol. In mijn functie kan ik ondernemingen helpen om hun stempel te drukken en hun identiteit verder laten ontwikkelen. Ik kan bovendien zelf verder blijven groeien als professional én als mens.”

Talent Expert

In april 2023 vervoegde ze Unikoo, een fullservice-expertisecentrum dat zich vooral richt op start-ups, scale-ups en innovatieve kmo’s. “Wij willen onze klanten ontzorgen, ondersteunen en doen groeien en bieden hen advies en expertise aan in hr, alsook finance & administratie, technologie & development, marketing en design. Met bijna veertig werknemers werken we vanuit Berchem en Lummen, waardoor we ook in regio een brede reikwijdte hebben.”

Dubbele rol

Charlien Wouters kreeg bij de opstart een dubbele rol. Enerzijds hielp ze op de interne hr-afdeling bij het uitrollen van verschillende projecten. Ze zette mee opleidingsplannen op, rekruteerde voor de vestiging in Limburg en werkte een hr maturity scan uit. Anderzijds werkt ze onsite bij klanten. “Afhankelijk van de nood of vraag van onze klant zal ieder project anders zijn, gaande van specifieke projecten in rekrutering, compensation & benefits, learning & development, performancemanagement tot generalistische hr-projecten.”

Zorgen voor jezelf én elkaar

Unikoo hecht veel belang aan het welzijn van zijn werknemers. Zo zijn er flexibele werkuren, is er mogelijkheid tot thuiswerk en zijn er events met het team, wat bijdraagt aan de sfeer. “Niet alleen intern dragen we dit uit, maar ook bij onze klanten brengen we dit onder de aandacht. Uiteraard volgen we onsite de richtlijnen bij onze klanten, maar we merken dat steeds meer bedrijven belang hechten aan de (mentale) gezondheid van hun medewerkers én een goede work-lifebalance.”

Deconnectie

De hr-experte heeft door de jaren heen geleerd hoe belangrijk deconnecteren is. “Het allerbelangrijkste is voor mij tijd met mijn gezin, familie en vrienden. Onze éénjarige dochter zorgt ervoor dat de werkknop snel omgeschakeld kan worden en ons gezin staat met stip op één.”

Ook op het werk voelt ze zich mentaal gezond: “Ik doe dat via kleine dingen, zoals me afzonderen om gefocust te werken, blokken inplannen in mijn agenda enzovoort. Ik creëer de voor mij ideale omstandigheden om bepaalde taken af te ronden.”

Tips aan collega’s

Geen grote slogans, wel drie kleine zaken die ze ook voor zichzelf belangrijk vindt. “Iets wat ik zelf geleerd heb doorheen de jaren is om verschillende invalshoeken durven te bekijken. Zet de pet op van collega’s, leidinggevenden of directie. Zo krijg je vaak nieuwe/andere inzichten en perspectieven en geraak je een stapje verder.”

Daarnaast vindt Charlien Wouters het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en je te omringen met de juiste mensen. “Zorg voor jezelf. Durf te reflecteren over waar je energie en geluk uithaalt en wees altijd eerlijk met jezelf en met de mensen rondom je.”

Tot slot geeft ze aan in te zetten op de ontwikkeling van je expertise, maar ook op je persoonlijke ontwikkeling. “Ik heb me door de jaren heen bijgeschoold en gevoed met nieuwe informatie. Op deze manier groeit niet alleen mijn expertise, maar ben ik ook als persoon gegroeid. Omdat Unikoo veel belang hecht aan dezelfde waarden die ik uitdraag, krijg ik hier de ideale kans om me te ontplooien en kijk ik uit naar wat de toekomst ons zal brengen.”