Privacyverklaring

Het kleiner geheel. Boer zoekt vrouw, hr zoekt haar beter

11 mei 2023
Tekst
Ralf Caers

In ‘Het Kleiner Geheel’ fileert Ralf Caers de actualiteit en zoekt hij uit wat we van het wereldtoneel moeten onthouden om ons eigen leven en werk beter te maken. Deze week: Boer zoekt vrouw.

Boer zoekt vrouw 2023 zit er op. Gelukkig maar, want na een seizoen vol drama had zelfs Dina Tersago het moeilijk om tijdens de slotshow positief te blijven. De boekjes en sociale media werden volgeschreven met het vreemde gedrag van de boeren en sommige kandidaten. Uiteindelijk bleek de enige boerin een week voor de opnames al verliefd op iemand die het te druk had om deel te nemen aan het programma. Maar dat hield haar niet tegen om alsnog wat mannen in genante kinderkostuums te hijsen in de strijd voor haar  afwezige hart.

Voor hr is de lage succesgraad van het programma geen verrassing. Wie vaak sollicitanten screent, ziet meteen de gaten in de methode. Jobadvertenties bevatten altijd zoveel mogelijk informatie, zowel over de taken als over de organisatie zelf. In Boer zoekt vrouw moeten de kandidaten zich inschrijven op basis van wat vage beelden van de boer(in) en informatie die hen door diens vrienden en familie wordt aangebracht. Het is dan ook geen wonder dat veel kandidaten zichtbaar opgelucht zijn als ze niet gekozen worden en dat de boer in de eerste dagen het gevoel krijgt dat de kandidaten niet zo compatibel zijn als verwacht.

Hr doet ook zijn best om de selectieproeven zoveel mogelijk af te stemmen op de toekomstige job. Een aantal activiteiten in Boer zoekt vrouw zal de kandidaten zeker wat inzicht hebben gegeven in hoe hun toekomstige leven er uit kan zien, maar die zijn zo op het werk van de boer gericht dat het eerder in een programma Boer zoekt personeel thuishoort.

Voor kandidaten die hun eigen job ook na het huwelijk met de boer willen behouden, zijn veel van die activiteiten interessant als weetje zonder echt richting te geven aan hoe dit met de eigen carrière gecombineerd moet worden. Alsof je dus jouw sollicitanten testen laat doorlopen over situaties waarin ze sporadisch eens betrokken zullen zijn, maar die vooral door andere jobhouders uitgevoerd zullen worden.

Adepten van het programma kunnen beweren dat de kandidaten de boer tijdens die activiteiten goed leren kennen, maar zeker lijkt me dat niet. Er lopen altijd camera’s mee en de meeste mensen filteren dat niet helemaal uit. Boeren die fouten maken tijdens het boeren, worden er ongetwijfeld op aangesproken binnen hun netwerk. Kandidaten die openlijk gevoelens uiten tijdens een individueel interview met de programmamaker riskeren gemonteerd te worden achter een interview met de boer die zegt dat hij totaal niets voelt.

Geen wonder dat veel kandidaten aangeven dat ze zich niet volledig openstellen en dat anderen vooral hopen gekozen te worden zodat ze niet afgaan op tv. Hr weet dat de voorspellende waarde laag zal zijn als de sollicitanten op hun hoede zijn om niet te veel prijs te geven of wanneer ze zich anders voordoen om de broodnodige job te scoren. Het was dan ook geen verrassing dat het voor veel koppels al misliep tijdens de romantische trip weg van de boerderij of nadat de camera’s vertrokken waren.

Het is niet zeker of er na al die jaren nog rek zit op het concept van Boer zoekt vrouw. Mocht er toch nog een seizoen verder geboerd worden, gaan ze best eens langs bij de betere Vlaamse hr-departementen voor selectieadvies. Hetzelfde geldt bovendien voor de meeste kabinetten in dit land.

Ralf Caers is professor HRM aan de KU Leuven, gastprofessor HRM aan de Ehsal Management School en de Université Saint Louis en zaakvoerder van de coachingpraktijk Passiemento.