Privacyverklaring

“Stap af en toe uit de waan van de dag”

6 juli 2023
Tekst
Patrick Verhoest

Na een aantal hr-rollen in privébedrijven koos Wendy Neefs bewust voor de publieke sector. Recent kreeg ze de kans meer impact te hebben via een strategische hr-functie en werd ze hr-manager bij het lokaal bestuur van de gemeente Niel.

Wendy Neefs was voorheen diensthoofd personeel bij lokaal bestuur Kapelle-op-den-Bos, maar behoorde niet tot het management. Ze had het moeilijk om beweging te krijgen in de organisatie en zag toen de vacature van hr-manager in Niel. “Ik wil zaken in gang zetten en inzetten op beleving. Toen bleek dat het lokaal bestuur van Niel ook geloofde in verandering en aandacht had voor externe communicatie, besloot ik te solliciteren. Het boeit me om de beweging in te zetten die nodig is in de publieke sector.”

Cultuur

Na een jaar zonder hr-manager – een externe consultant viel tijdelijk in – rekent de gemeente op Wendy om alle facetten van het personeelsbeleid verder uit te bouwen. Het invullen van het nieuwe organogram, het uittekenen van de hr-processen en het sleutelen aan de bestaande cultuur behoren tot de prioriteiten. “Medewerkers laten groeien in competenties en zelfleiderschap, daar hou ik van. Daarom wil ik ook werken aan de leer- en feedbackcultuur. Ik nam het al bestaande administratieve team onder mijn vleugels en begeleid hen. Het is zeker een uitdagende opdracht, want ik zie nog heel wat verbeterpunten. Deze leidinggevende rol boeit me sterk. Ik hoop de collega’s aan het denken te zetten en hen te inspireren, zodat zowel zij als de organisatie kunnen groeien.”

Maatschappelijke karakter

Wendy Neefs leerde heel wat aspecten van hr kennen gedurende haar goed gevulde loopbaan. Ze leerde dat loon maar één aspect is, zingeving belangrijker. Tussen de medewerkers staan, hen laten groeien en beter maken vindt ze de grote uitdaging. Daarom ook koos ze voor de openbare sector. “De manier van werken en de insteek zijn anders. Het maatschappelijke en de dienstverlening naar de burger primeren, in plaats van de omzet. In deze sector is nog veel marge voor verbetering en verandering, maar dat is een positieve uitdaging.”

Welzijn

Dat Wendy naar de openbare sector trok, heeft onder andere te maken met het evenwicht dat ze zoekt in haar werk en leven. Het open uurrooster, de glijdende uren en de vakantiedagen helpen haar daarbij. Ze sport een viertal uur per week en investeert daarmee in haar mentale en fysieke weerbaarheid. “Via core training hou ik mijn lichaam sterk en met pilates kom ik ook mentaal tot rust. Ook lezen ontspant mij, ook al gaat dat over het werk, want ik wil blijven leren. Ik kan het werk wel loslaten, al heeft dat de voorbije jaren wel wat inspanning gevraagd.”

Waan van de dag

Wendy Neefs heeft geen uitgesproken leermeesters gekend op vlak van hr. Ze is leergiering en pikt van iedereen rond zich de goede dingen mee. “Voor mezelf heb ik geleerd tijdig afstand te nemen van de waan van de dag. Vraag je geregeld af waar je mee bezig bent en of dat nog past in je uiteindelijke doel. Afstand nemen, leidt ertoe dat je creatiever wordt. Dan behoud je je werkenergie en je plezier in je job.”