Privacyverklaring

“Wat leren betreft, zit je nooit aan het plafond”

10 juli 2023
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
Lies Vercauteren (©Wouter Van Vaerenbergh)

Toen Johnson & Johnson besloot het luik consumer health wereldwijd af te splitsen in een aparte onderneming, was Lies Vercauteren meteen geïnteresseerd. Ze werd een van de eerste hr-directors bij spin-off Kenvue.

Om tegemoet te komen aan het snel bewegende segment van de consumentenproducten, richtte wereldspeler Johnson & Johnson, actief in de farmaceutische industrie, medische en consumentenproducten, het 23.000 medewerkers tellende Kenvue op. Lies Vercauteren, al twintig jaar aan de slag bij de farmareus en actief als hr-director consumer health voor Centraal-Europa, zag mogelijkheden. “Voor mij is dit als aankomen in een nieuw bedrijf. Ik zag meteen de nieuwe uitdaging en wil er vol voor gaan om onder andere de nieuwe cultuur en waarden te implementeren.”

Haar nieuwe opdracht omvat dertien landen. Naast Duitsland, België, Nederland, Zwitserland en Oostenrijk, behoren ook ontwikkelende markten als Polen, Hongarije en Oekraïene tot haar verantwoordelijkheid: “Dat wordt weer reizen, want de hoofdzetel ligt in Dusseldorf. Ik woon wel bewust opnieuw in ons land om mijn studerende kinderen ter wille te zijn.” Eerder verbleef ze vier jaar lang in Dubai, toen ze Afrika, Midden-Oosten en Turkije onder haar hr-hoede had bij J&J.

Rode draad

Dat Lies Vercauteren een passie heeft voor mensen, is te zien aan haar cv. Al een kwarteeuw geleden stelde ze vast dat hr haar veel energie gaf. Belangrijkst daarbij is wel de keuze van de werkgever, geeft ze aan. “Je spendeert meer tijd op het werk dan met vrienden en familie. Daarom moet je voor de juiste rol bij de juiste werkgever kiezen, waar je bij de cultuur past, jezelf kan ontwikkelen en een bijdrage leveren. Waar je open kan communiceren en je je veilig voelt. Binnen die context geeft hr me veel genoegdoening. In mijn geval vandaag denk ik aan het coachen van senior leaders, voor zichzelf en voor hun team.”

Welzijn

Voor Lies Vercauteren komt gezin en gezondheid altijd op de eerste plaats. Dat was nooit anders. “Daarbij komt dat mijn job mijn hobby is. Dat is een luxe en ik geef dat ook altijd mee aan mijn kinderen: zoek iets wat je graag doet. Dan is iedere dag een plezier. Ik sta positief in het leven, ken en bewaak mijn grenzen. Ik kan perfect deconnecteren na een zware week. Dan vlieg ik er in, met familie en vrienden en op maandag sta ik er weer en heb ik mijn energie terug. Ik heb wel altijd goed mijn slaap bewaakt, zeker als ik veel reisde. Dan vertrok ik liever de avond voor een meeting of event, om de dag erop klaar te staan voor mijn collega’s.”

Het gezin en meer bepaald haar partner hebben bij de beslissingen rond de loopbaan van Lies Vercauteren een grote rol gespeeld. Elke stap werd overlegd. “In het buitenland heeft mijn man me altijd bijgestaan. Iedere beslissing rond verantwoordelijkheden en reizen hebben we samen besproken. Voor mijn kinderen heb ik ook wel eens een stap teruggezet. Dat gebeurde in overleg met mijn werkgever, die altijd luisterde en met wie ik open en transparant kon communiceren.”

Tip

Lies Vercauteren kende vele mentors binnen J&J en probeert nu zelf een goede mentor te zijn. Ze gelooft in de kracht van mentoring en meteen ook van netwerking. “Ga zelf op zoek naar de mensen naar wie je opkijkt. Als iemand je inspireert, stap er dan naartoe en vraag advies over je ontwikkeling. Trek spontaan de weg op om te leren, want daar ben je nooit te oud voor. Leer tot het einde van je dagen, want je zit nooit aan je plafond.”