Privacyverklaring

Blissipline: de standaard voor een gezonde en creatieve werkomgeving

13 augustus 2024
Tekst
Abdelkarim Bellafkih
Beeld
Abdelkarim Bellafkih

Onlangs had ik een gesprek met een goede vriend over mijn nieuwste project, Boardinc.be, dat ik met veel passie en toewijding heb opgestart. Tijdens dit gesprek stelde hij me een eenvoudige maar intrigerende vraag: "Karim, wat komt er na dit mooie project?" Hij wees erop dat ik in het verleden al betrokken ben geweest bij het opzetten van succesvolle initiatieven zoals Free Hands, Muslinked en SheDidIt.

Terwijl ik hierover nadacht, realiseerde ik me dat ik niet zozeer ben gedreven door het eindproduct, maar eerder door het proces zelf. Het traject dat ik afleg, de uitdagingen die ik overwin en de kleine dagelijkse successen die ik boek, schenken me de meeste voldoening. Dit besef bracht me tot de conclusie dat ik geniet van het pad dat ik bewandel, meer dan van het bereiken van de bestemming. Dit is wat Vishen Lakhiani in zijn boek "The Code of the Extraordinary Mind" beschrijft als blissipline, een cultuur die we vandaag meer dan ooit nodig hebben op de werkvloer.

Blissipline verhoogt productiviteit en welzijn

Blissipline combineert geluk en discipline op een manier die ervoor zorgt dat mensen genieten van hun dagelijkse bijdrage aan het grotere geheel, zonder gefixeerd te zijn op het eindresultaat. Het is een filosofie die de nadruk legt op het transformeren van dagelijkse routines in bronnen van vreugde en vervulling. In een wereld waarin de werk-privébalans onder druk staat en burn-out een groeiend probleem is, biedt blissipline een waardevol kader. Het helpt niet alleen de productiviteit te verhogen, maar ook het welzijn en de werktevredenheid te verbeteren.

Een van de kernaspecten van blissipline is het dagelijks beoefenen van dankbaarheid. Door elke dag stil te staan bij de momenten waarvoor je dankbaar bent, verschuift je focus van wat er ontbreekt naar wat er al is. Dit versterkt niet alleen je gevoel van welzijn, maar ook de algehele werktevredenheid. Medewerkers die regelmatig dankbaarheid cultiveren, ontwikkelen een positievere mindset en zijn beter in staat om met uitdagingen om te gaan.

Visualisatie en meditatie

Visualisatie is een belangrijk instrument binnen blissipline. Door je doelen helder voor ogen te hebben en deze regelmatig te visualiseren, blijf je gemotiveerd en gefocust, ongeacht de obstakels die je onderweg tegenkomt. Deze techniek helpt om een positieve houding te behouden en je energie te richten op wat essentieel is: het proces van groei en leren, in plaats van enkel het eindresultaat.

Meditatie speelt ook een cruciale rol in blissipline. Regelmatige meditatie vermindert stress en verbetert de mentale helderheid, wat niet alleen individuen ten goede komt, maar ook de werkomgeving als geheel. Wanneer medewerkers regelmatig mediteren, zijn ze rustiger, creatiever en beter in staat om innovatieve oplossingen te vinden voor de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd.

Blissipline in werkcultuur

Een goede ochtendroutine, die bestaat uit elementen zoals lichaamsbeweging, meditatie en het stellen van intenties voor de dag, kan de toon zetten voor een productieve en bevredigende werkdag. Door je dag op deze manier te beginnen, verhoog je niet alleen je eigen welzijn, maar draag je ook bij aan een positieve en inspirerende werkomgeving.

Terugkijkend op mijn eigen ervaringen, realiseer ik me dat het omarmen van blissipline de sleutel is tot blijvende voldoening. Het gaat niet alleen om wat we bereiken, maar om hoe we het bereiken. Het is tijd dat we deze filosofie integreren in onze werkcultuur. Het resultaat? Niet alleen succesvolle projecten afleveren, maar ook een werkomgeving creëren waarin mensen floreren en genieten van elke stap op weg naar het grotere geheel.

Gastauteur: Abdelkarim Bellafkih is afdelingshoofd van het Waterbouwkundig Laboratorium en social-impact ondernemer die mee leidde tot de bezieling van projecten zoals Boardinc.be. Hij is alumni van de Vrijdaggroep en Belgium's 40 under 40.