Voor hoeveel bazen met leiderschapscompetenties zoals beschreven in managementhandboeken heb jij al gewerkt ? Ik kan ze makkelijk tellen op één hand. En als je zelf leiding geeft, ben jij dan het evenbeeld van diezelfde leiders uit de literatuur? Ik alvast niet.
Meer zelfs: het lezen over het perfecte leiderschap bezorgde me al vaker een gevoel van falen en legt druk op mijn schouders. Vooral omdat ik naar dat soort literatuur grijp als ik het wat moeilijker heb met mijn eigen functioneren.
Misschien ben ik nooit een goed leider geweest. Dat is goed mogelijk. Maar waarom heb ik er dan zo weinig andere ontmoet tijdens mijn gevarieerde loopbaan in niet de kleinste ondernemingen?
Een deel van de verklaring wijs ik toe aan de literatuur die een ideaalbeeld schetst van de leider. Vergelijk het met het profiel van de perfecte kandidaat in een personeelsadvertentie. Je ontmoet nooit de sollicitant die aan àlle criteria voldoet. Uiteindelijk kies je voor de kandidaat die het ideaalbeeld het dichtste benadert.
Net zoals ik een ‘Men’s Health’ koop omdat het covermodel mij meer resultaten belooft als ik de adviezen uit het magazine opvolg, zo belooft de literatuur over leiderschap mij op dezelfde manier meer succes.
Ik ga regelmatig sporten en ontmoet veel mensen die enthousiast bewegen en aan hun conditie werken. Allemaal vanuit hun eigen kunnen, met een eigen inzet. Allen met een persoonlijk startersniveau en een al even persoonlijk einddoel. De kans is eerder klein dat één van hen ooit de cover van een fitnessblad haalt. Maar ze houden vol, boeken hier en daar winst of beleven er gewoon plezier aan. En hun fysische én mentale gezondheid houden ze op peil.
Probeer zo eens naar leiderschap te kijken. Weet wie je bent en wat je zelf kunt (en vooral wat niet). Vertrek vanuit je eigenheid en authenticiteit. Begrijp het grotere plaatje en weet wat je rol erin is. Ga elke dag fit aan de slag, even goed voorbereid als voor een examen. Sta open voor je medewerkers, stimuleer en begeleid hen in het bereiken van hun doelstellingen.
Door op deze niet-perfecte manier leiding te geven, haal je wellicht de managementhandboeken niet, maar word je wel elke dag een stukje beter. Voor jezelf, je medewerkers, je onderneming en voor de klanten die rekenen op je diensten.
Gastauteur: Frank Helsmoortel.
Frank Helsmoortel werkte zijn hele loopbaan binnen hr-management, op zowat alle terreinen van het vak, in grote, middelgrote en soms complexe organisaties in diverse sectoren (Philips, bpost, American Express, Howest, Vinçotte,…). Zijn ervaringen over de jaren heen brengt hij samen met observaties van vandaag in korte hr-reflecties waarin hij in de spiegel blikt en de lezer uitnodigt om over zijn schouder mee te kijken.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.