Privacyverklaring

Naar sterkere teams dankzij persoonlijkheidstesten

20 februari 2025
Tekst
Hanne Vermaerke

Topteams zijn vandaag een essentiële succesfactor. Persoonlijkheidstesten bieden hr-professionals een krachtig hulpmiddel om inzicht te krijgen in teamdynamieken. Daarom voerde Hudson, in samenwerking met de KU Leuven, imec onderzoeksgroep ITEC en Université de Lille, een onderzoek uit, waarin onder andere de impact van persoonlijkheidskenmerken op teamrolgedrag bestudeerd werd. Wij spraken met Amelie Vrijdags, Senior Expert R&D en Expert Psycholoog bij Hudson.

Voorspel teamgedrag met een persoonlijkheidstest

Binnen een team nemen mensen vaak spontaan bepaalde rollen op zich: sommigen structureren en organiseren, anderen ondersteunen of brengen vernieuwende ideeën aan. “Ons onderzoek toont aan dat persoonlijkheidskenmerken sterk voorspellen welke rollen iemand in een team op zich neemt”, zegt Amelie. “Zo zal een medewerker die hoog scoort op leidinggevend en communicatief, bijvoorbeeld vaak een coördinerende rol op zich nemen. Wie eerder analytisch en kritisch is, vervult dan weer vaak de rol van Challenger.”

Dat maakt persoonlijkheidstesten waardevol voor het voorspellen en begrijpen van teamdynamiek. “Hr-managers en teamcoaches kunnen hiermee beter inschatten hoe iemand samenwerkt en welke rol hij of zij waarschijnlijk op zich zal nemen. Dat helpt om teams effectiever samen te stellen.”

Vermijd hokjesdenken

Wanneer je aan de slag gaat met de resultaten van een persoonlijkheidstest, moet je vermijden dat medewerkers op een bepaalde rol vastgepind worden. Amelie: “Je persoonlijkheid beïnvloedt grotendeels je gedrag in verschillende contexten, dat betekent echter niet dat je geen andere rollen kan opnemen. De uitkomst van een persoonlijkheidstest is geen rigide label. Rollen die niet of minder goed aansluiten bij je natuurlijke voorkeuren zullen meer energie kosten, maar zijn zeker niet onmogelijk. Door medewerkers inzicht te geven in hun sterke punten en voorkeuren, neemt het zelf- en teambewustzijn toe. Het resultaat? Teams gaan bewuster samenwerken en beter presteren.”

Teambewustheid creëren in de praktijk

Om op een effectieve manier het teambewustzijn te vergroten, geeft Amelie aan dat teamworkshops interessant zijn. “In deze sessies wordt gekeken naar de gemiddelde scores van het team op bepaalde persoonlijkheidsaspecten. Daarnaast wordt ook gekeken hoe ver de scores van de verschillende teamleden uit elkaar liggen, zonder te verklappen wie precies welke score behaalde. Dit waarborgt de vertrouwelijkheid en zorgt ervoor dat teamleden open in gesprek kunnen gaan over hun dynamiek. Door te focussen op kenmerken waar het team gemiddeld opvallend hoog of laag op scoort, of waar de spreiding binnen het team erg groot of klein is, ontstaan waardevolle inzichten.”

Wanneer teamleden op bepaalde eigenschappen sterk op elkaar lijken, heeft dat zowel voordelen als risico’s. “Een team met een hoge gemiddelde score op Optimisme zal een positieve werksfeer hebben, maar misschien ook te weinig oog hebben voor risico’s.”

Bij grote verschillen binnen een team kunnen leden elkaar dan weer aanvullen, maar dit kan ook leiden tot misverstanden. “Een team met zowel optimistische als kritische leden benut kansen én beheerst risico’s. Maar die variatie kan ook spanningen veroorzaken, omdat teamleden elkaar minder vanzelfsprekend aanvoelen.”

Door deze dynamieken bespreekbaar te maken, groeit wederzijds begrip en waardering, wat de samenwerking en effectiviteit ten goede komt.

De sleutel tot sterke teams

Amelie: “Wanneer persoonlijkheidstesten op de juiste manier worden ingezet, functioneren teams beter én ontstaat een ondersteunende werkomgeving. Zo bouwen hr-professionals aan productieve, duurzame en veerkrachtige teams.”