Het agetechbedrijf Nobi, dat slimme AI-lampen voor valdetectie en -preventie ontwikkelt, haalt zijn buitenlandse productie terug naar België. Bij de samenstelling van het team voor de nieuwe productiesite in Aartselaar biedt Nobi brede kansen, ook voor wie moeilijk aansluiting vindt op de reguliere arbeidsmarkt.
Nobi ontwikkelt slimme lampen die waken over de veiligheid van ouderen, via bijvoorbeeld valdetectie, -preventie en -predictie. Daarnaast monitoren ze vitale functies zoals ademhaling en hoestgedrag. De slimme lampen ondersteunen ouderen niet alleen thuis, maar ook in woon-zorgcentra en assistentiewoningen.
Het techbedrijf speelt met de nieuwe productiesite in Aartselaar in op de recent aangewakkerde 'reshoring'-trend. Hierbij halen bedrijven de buitenlandse productie terug naar het land van herkomst. Besparingen, zekerheid en flexibiliteit zijn voor Nobi de belangrijkste redenen om opnieuw lokaal te produceren.
Voor de assemblage van de slimme lampen zijn momenteel negen mensen aan de slag. Tegen het einde van dit jaar moeten het er twintig zijn. “We bieden kansen aan iedereen, ook aan mensen die het op de reguliere arbeidsmarkt soms moeilijk hebben om hun weg te vinden”, zegt Conny Struylaart, head of hr. Bij Nobi vinden ze ‘kennen en kunnen’ van ondergeschikt belang, ‘willen’ ligt aan de basis.
“De medewerkers moeten voor de assemblage weinig of geen voorkennis hebben, maar wel de juiste attitude. We zoeken niet naar het perfecte cv, maar wel naar mensen die passen in de bedrijfscultuur. Het is al voorgevallen dat sommige mensen er tijdens het eerste gesprek nogal flets uitkwamen. Wanneer ze een rondleiding kregen, begonnen hun ogen te blinken. Dan weten we dat het goed komt.”
De basisvoorwaarde is een oprecht engagement om zich achter ons gezamenlijke bedrijfsdoel te scharen, namelijk het verschil maken in het leven van ouderen, overal ter wereld.”
Enkele maanden na het uitschrijven van de eerste vacatures staan autochtone Belgen, Oekraïense vluchtelingen, mensen van Wit-Russische afkomst, nieuwe Belgen die nog volop de Nederlandse taal leren en medewerkers met een arbeidsbeperking zij aan zij. “Ze komen via interimkantoren bij ons terecht. Het zijn vaak mensen die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt door de taal of door een arbeidsbeperking, waardoor ze geen zwaar werk meer aankunnen. We organiseren momenteel Engelse en binnenkort ook Nederlandse taallessen.”
Essentieel is respect hebben voor elkaar. “Wanneer we zien dat er geen respect is voor de culturele of persoonlijke eigenheid van de collega’s, dan is het voor ons geen langetermijnverhaal en nemen we liever afscheid van hen. Zo werkt het niet.”
De huidige negen medewerkers zijn een diverse groep, maar ze vinden het goed met elkaar. “We vinden het belangrijk dat ze allemaal samen lunchen”, zegt Conny Struylaart. “Op die manier leren ze elkaar min of meer kennen en krijgen ze een teamgevoel. Door die band zijn medewerkers ook gemakkelijker geneigd om lang aan boord te blijven.”
Nog een manier om de medewerkers aan boord te houden, is investeren in opleiding en hen de kans te geven om te groeien. “Twee van onze medewerkers gaven aan interesse te hebben om aan het roer te staan van Nobi’s state-of-the-art PCB-assamblagemachine. In deze machine worden de spreekwoordelijke hersenen van onze Nobi-lampen geproduceerd. Het bedienen van deze machine vereist een specifieke opleiding die we hen op zo’n moment met veel plezier aanbieden”, besluit Conny Struylaart.”
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.