Privacyverklaring

Hr is niet bang: welkom AI-tools

18 oktober 2024
Tekst
Frank Helsmoortel
Beeld
Frank Helsmoortel

Naast ChatGPT bestaan er meer dan 10.000 andere AI-tools. Dat lees ik op de LinkedIn-pagina van Elisa Baas. Ja, er staat een 6 voor mijn leeftijd en nee, ik krijg de veelheid aan AI-tools niet behapt. Mag ik mijn eigenwaarde behouden en ongecontroleerd veronderstellen dat het aanbod intussen ook jouw begripsvermogen overstijgt?

Net zoals jij ben ik ervan overtuigd dat AI onze hr-praktijken in een recordtempo zal stuwen naar hoogtes en toepassingen die vandaag ondenkbaar zijn. Het is waar, ik dacht hetzelfde toen ons bedrijf een hr-informatiesysteem invoerde. Dat was nog niet zo lang geleden. In plaats van een urenlange uitleg over moederschapsrust, kon je een medewerker vragen: “Heb je online al naar het antwoord gezocht?” Moeilijk in het begin, want we lieten de één-op-één-relatie met de klant los.

De storm aan AI-tools trotseren

Met verwondering kijk ik naar het gemak en de vindingrijkheid waarmee de collega’s in mijn nieuwe werkomgeving AI spelend hanteren. Maar ik denk ook aan een bijdrage in HRmagazine deze zomer over de digitale upskilling van het hele werkveld in een productieomgeving. Ze zijn vandaag tevreden over de lage drempel om online informatie te raadplegen.

Vergelijk dat eens met de huidige AI-tsunami. AI-tools die we willen invoeren zullen snel achterhaald zijn. We hebben allemaal ervaring met veranderingsprogramma’s. Met weerstand tegen verandering. Met de wetenschap dat er tijd nodig is om te wennen aan nieuwe werkgewoontes. Hoe verzoenen we de reuzesnelheid waarmee AI op ons afkomt met wat medewerkers weten te verwerken en absorberen? We blijven toch werken met en voor mensen?

Eilandbewoners

In één van mijn vorige bedrijven verliep een alomvattende verandering niet in hetzelfde tempo in alle filialen. Om de termen pioniers en volgers te vermijden, lanceerden we het beeld van “islands of excellence”. Het liet toe om tussentijdse successen, klein of groot, in de verf te zetten.

Het klonk avontuurlijk en uitnodigend. Je werd nieuwsgierig. Je deelde het enthousiasme van hen die de voordelen van anders werken al ervaarden. Dat inspireerde en legde de focus op wat al gerealiseerd was. Niet op de nog af te leggen weg. En gaandeweg kwamen er meer “islands of excellence” die naar elkaar toegroeiden. Iedereen ging de rode draad zien. Het onvatbare en complexe viel weg. En daarmee ook de schrik voor het onbekende.

Zo zie ik de implementatie van AI-tools in onze job. Vandaag hebben we de inzichten en de bevlogen ideeën nodig van de superspecialisten en de “early adopters”. Zij bevolken de eilanden al. Ze nemen ons mee om van deze AI-revolutie een succes te maken. Zonder dat er koppen rollen.

Bonus: Zoek Elisa Baas zeker eens op LinkedIn. Het loont de moeite.

Gastauteur: Frank Helsmoortel.

Frank Helsmoortel werkte zijn hele loopbaan binnen hr-management, op zowat alle terreinen van het vak, in grote, middelgrote en soms complexe organisaties in diverse sectoren (Philips, bpost, American Express, Howest, Vinçotte,…). Zijn ervaringen over de jaren heen brengt hij samen met observaties van vandaag in korte hr-reflecties waarin hij in de spiegel blikt en de lezer uitnodigt om over zijn schouder mee te kijken.