Privacyverklaring

Breng beweging in je organisatie

21 mei 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Stephan Marchant by Wouter Van Vaerenbergh

Met zijn nieuwe boek ‘Dansen door het leven’ wil auteur, dans- en bewegingstherapeut Stephan Marchant dans en beweging koppelen aan persoonlijke groei en verbinding. Het boek nodigt uit tot decompressie, doet je openstaan voor nieuwe invalshoeken en stelt zelfs het design van vergaderingen in vraag. “Neem de tijd voor een check-in bij de start van de vergadering.”

Post covid is de aandacht voor het welzijn van lichaam en geest toegenomen. Het boek sluit aan bij die tendens naar zelfzorg en versterken van veerkracht. Stephan Marchant wijst erop dat professionals die zorgen voor anderen vaak vanuit een hoog engagement weinig zorg besteden aan het eigen welbevinden. “Denk na over wat je nodig hebt vooraf, tijdens en na een opdracht om voldoende energie te hebben”, adviseert hij. Dans en beweging zijn wegen naar decompressie. “Een korte danspauze doet het stressniveau zakken. Dat is wat ik noem activerende rust. Iedereen kan dansen, maar ook een wandeling in de natuur is waardevol.”

Stephan Marchant wil via dans en beweging positieve emoties cultiveren. Ze vormen een tegengewicht voor het brein dat vanuit de overlevingsmodus is geprogrammeerd om gevaar en negativiteit op te merken. “Positieve emoties komen niet vanzelf. Je moet er moeite voor doen en mindful in het moment aanwezig zijn. Ze laden je batterijen op en vormen op die manier een buffer voor de moeilijke momenten.”

Wat is jouw boodschap voor hr-managers?

Stephan Marchant: “Start in de eerste plaats met zorgen voor jezelf: voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatig bewegen. Zoek ook bewust die positieve emoties op. Als leider is het belangrijk om oprechte aandacht te tonen voor je medewerkers. Dat kan met kleine praktijken zoals de tijd nemen om actief te luisteren of een check-inmoment bij de start van een vergadering. Dat verandert de toon. Versterk de sociale verbondenheid in het team zodat mensen zichzelf zijn in een veilige sfeer.

Hoe ga je om met weerstand ten opzichte van dans en beweging in een organisatiecontext?

Stephan Marchant: “Ik geloof in de kracht van de first follower, iemand die het idee mee uitdraagt. Dat is bij voorkeur een persoon in de leidende hiërarchie. Iemand die je steunt, aansteekt en successen mee viert. Daarnaast kan je op zoek gaan naar een proeftuin om te experimenteren. Nieuw en onbekend gedrag vergt een psychologisch veilige omgeving, als opstap naar een bedrijfsculturele verandering. Je kan beter iteratief werken om verandering te realiseren. Een droom op lange termijn visualiseren is nuttig, maar je hebt ook nood aan concrete en tastbare tussentijdse projecten.”

In het boek lanceer je het concept playfulness. Hoe vertaal je dat naar organisaties?

Stephan Marchant: “Ik behoud bewust het Engelstalige woord. Playfulness is een attitude: een nieuwsgierige houding zonder vooringenomenheid. Zoals bij een kind. Met zo’n attitude kan je ontzettend veel leren. Je leeft dan ten volle in het hier en nu. In het boek trek ik de expressieve kaart van dansen en bewegen. Ook in het bedrijfsleven helpt de openheid voor nieuwe invalshoeken om te innoveren en tot oplossingen te komen los van de mainstream processen.”

Hoe kan een hr-professional morgen aan de slag gaan met de ideeën in het boek?

Stephan Marchant: “Een eerste concrete tip: houd meetings rechtopstaand. Of buiten. Analyseer de vorm waarin mensen elkaar ontmoeten en ga daarmee spelen. Mensen die in beweging zijn of in de natuur vertoeven, creëren nieuwe verbindingen in de hersenen. Denk ook na over het design van je vergaderingen: zie je elkaar online, offline, in een koffiebar of ga je samen wandelen? Dat beïnvloedt de sfeer, de creativiteit en de uitkomst.

Het nieuwe boek ‘Dansen door het leven’ van Stephan Marchant is in mei 2024 verschenen bij Lannoo Campus.

Portretten - Career Center - KU Leuven - 02 03 2023
Stephan Marchant. Fotograaf: Johan Van Droogenbroeck