Privacyverklaring

Column: de balans tussen resultaat en welzijn

10 juni 2024
Tekst
Heidi Verlinden
Beeld
Heidi Verlinden

Recent onderzoek bevestigt wat velen al vermoedden: er is een duidelijk verband tussen de financiële gezondheid van een bedrijf en het absenteïsme en burn-outrisico onder werknemers. Bedrijven die in financiële moeilijkheden verkeren, belanden vaak in een neerwaartse spiraal: slechte bedrijfsresultaten, verhoogde druk op werknemers, stijgend absenteïsme en verdere verslechtering van de resultaten. Hoe doorbreek je die vicieuze cirkel? Dat kan met een evenwichtige aandacht voor bedrijfsresultaten en het welzijn van medewerkers.

Het afgelopen jaar steeg het aantal faillissementen fors, met 2023 als een van de jaren met de meeste faillissementen van de afgelopen tien jaar. Dit duidt erop dat vele werkgevers voor moeilijke keuzes stonden, waarbij de balans tussen resultaat en welzijn misschien ontbrak. Bedrijven die gedreven door tegenvallende resultaten hun werknemers onder druk zetten om meer te presteren, belanden snel in een vicieuze cirkel van stress, burn-out en afnemende productiviteit. Dit gebrek aan balans blijkt funest voor zowel het welzijn van werknemers als bedrijfsresultaten.

Investeren in groei en welzijn

Gelukkig zijn er ook positieve voorbeelden die aantonen dat het anders kan. Het VRT-programma 'Laat Kies24' toonde de casus van het bedrijf Wilms, gespecialiseerd in rolluiken, zonweringen en ventilatie. Het bedrijf investeert zowel in zakelijke groei met een investeringsplan van tien miljoen euro als in het welzijn van de medewerkers. Dankzij een hr-beleid dat gericht is op het bewaken van de grenzen van werknemers, het aanbieden van gratis sportlessen en het aannemen van mensen die elders zijn uitgevallen door burn-out, heeft Wilms een werkomgeving gecreëerd waarin werknemers floreren. Ze hebben geen tekort aan personeel door hun ruime rekruteringsbril. Het resultaat: in 2023 was volgens de hr-manager geen enkele werknemer drie dagen afwezig, ondanks de versoepelde ziekteregeling met betrekking tot ziektebriefjes. En het bedrijf groeit.

Dit voorbeeld toont aan dat investeren in het welzijn van werknemers niet alleen ethisch juist is, maar ook leidt tot betere bedrijfsresultaten. Een concrete aanpak omvat niet alleen een oprechte dialoog met medewerkers, maar ook organisatorische aanpassingen zoals het aanwerven van extra personeel of het herstructureren van productielijnen om overbelasting te voorkomen.

Impact op de samenleving

Het advies aan bedrijven is helder: zorg voor een balans tussen aandacht voor bedrijfsresultaten en werknemerswelzijn. Vertrouw op je medewerkers en bied hen de ondersteuning die ze nodig hebben. Je medewerkers geven dat vertrouwen terug. Op deze manier ontsnappen bedrijven aan de neerwaartse spiraal en bouwen ze aan een gezonde en productieve toekomst.

Door deze aanpak te omarmen, zoals Wilms dat doet, verbeteren bedrijven niet alleen hun financiële situatie, maar creëren ze ook een werkomgeving waarin werknemers zich gewaardeerd en ondersteund voelen. Dit is niet alleen goed voor de bedrijfsresultaten, maar ook voor de samenleving als geheel.

Gastauteur: Heidi Verlinden, Research Project Manager - Market Intelligence, Innovation & HR Research bij Securex

Bronnen:

Securex Onderzoek

Statbel Faillissementen 2023