Privacyverklaring

De perfecte non-fictieboeken om je brein mee te masseren

11 juli 2024
Tekst
Sofie Willox
Beeld
Sofie Willox

De zomer … lange avonden, zachte temperaturen en op festivals na lijkt de wereld te vertragen. Misschien heeft u wel vakantie. Het ideale moment om te lezen. Ik geef u enkele zonnige leestips voor hr-gerelateerde boeken. Zet je zonnebril op, smeer de billen in en lezen maar.

The right kind of wrong – Amy Edmondson

Auteur Amy Edmondson is professor aan de Harvard Business School en deed 25 jaar geleden wetenschappelijk onderzoek naar de impact van psychologische veiligheid op de performantie van teams. Haar boek ‘The Fearless Organisation’ is een bestseller. Tegelijk riep dit boek vragen op. Ze beschrijft dat om een veilige omgeving te scheppen, een leider tolerant moet zijn ten aanzien van fouten maken. Dit roept vragen op bij leiders die zich soms geen fouten kunnen permitteren. Dat is trouwens een reactie die ik zelf ook regelmatig krijg bij het begeleiden van leiders. Edmondson publiceerde een nieuw boek ‘The Right Kind of Wrong’ waarin ze in 350 pagina’s de aard van fouten nuanceert. Welke fouten mag je niet tolereren? Waar zit marge op? Amy Edmondson beschrijft in dit boek hoe je van intelligente mislukkingen een motor maakt voor innovatie en groei.

The Ceo’s Guide to Training, eLearning & Work: Empowering Learning for a Competitive Advantage – Will Thalheimer

“Ceo’s en managers zijn de lijm in organisaties. Ze houden de bordjes in de lucht. Helaas begrijpen managers, net als iedereen, leren niet echt, althans niet de fijne kneepjes ervan.” Dixit Thalheimer. Dit boek is vers van de pers en gaat over leren en ontwikkelen voor ceo’s. Leerexperten en het topmanagement spreken niet altijd dezelfde taal, maar beiden willen hetzelfde bereiken: een leercultuur neerzetten en een investering in leren die meer opbrengt dan ze kost. Thalheimer zet de bril van ceo op en ‘vertaalt’ hoe leren het best wordt ingezet in je organisatie. Zoals altijd is hij kritisch, werkt hij wetenschappelijk onderbouwd en brengt hij het tegelijk met humor. Het perfecte boek om een brug te slaan tussen de afdeling Leren en Ontwikkelen en het management.

Tot slot een klassieker en must-have voor creatievelingen.

‘Make It Stick’ (Peter C Brown) is een standaardwerk voor leerontwerpers. Het boek vertaalt inzichten uit de wetenschap over de werking van het brein naar concrete leeraanpak. De werking van het korte- en langetermijngeheugen, het nut van vergeten en herhalen of gespreid leren komt aan bod. Dit is voor mij persoonlijk een standaardwerk.

Laat je creatieve ik naar boven komen in ‘Gamestorming, a Playbook for Innovators, Rulebreakers and Changemakers’ van Dave Gray & Sunni Brown. Bij brainstorming en groepsbegeleiding gaat het er wel eens saai aan toe. Het resultaat van de brainstorm is dan navenant. Dit boek maakt daar een eind aan. Het beschrijft tientallen gekende facilitatie- en brainstormtechnieken met een extra laag gamification én een frisse visuele voorstelling. Dit boek was een van mijn beste aankopen ooit en levert naast ‘wow’ en ‘aha’-reacties in de groep ook tastbare resultaten op.

Sofie Willox