Privacyverklaring

HRupdate 27 juni: Estafettestok

26 juni 2024
Tekst
Gert Verlinden

Toen ik als gepassioneerd amateurloper de Belgian Cheetahs – de Belgische 4 x 400 estafetteploeg – interviewde, sloeg de hartslag een tikkeltje hoger maar de ratio bleef cool. Ze noemen zichzelf ‘de meiden’ en hun leiderschap is een inspirerend voorbeeld voor organisaties. Iedere atlete neemt een leiderschapsrol op. Zo’n gedeeld leiderschap maakt dat het team blessures en afwezigheden relatief gemakkelijk opvangt. Ze demonstreren hoe je organisatie performant blijft wanneer de zomervakantie start en je je estafettestok moet doorgeven of aannemen van je vertrekkende collega.

Leiderschap moet je – net zoals bij de Belgian Cheetahs – blijven trainen, onderhouden en bekrachtigen. Dat maakt het duurzaam. Je kunt de teugels niet laten vieren, want het risico op ongewenst gedrag loert om de hoek. Dat leerde het webinar van HRmagazine over ‘ongeleid leiderschap’. Spreekster Tine Vervisch sprak in EK-voetbaltermen: “Definieer een speelveld met regels en gun daarbinnen medewerkers de vrijheid om autonomie in hun spel te leggen.”

Zo’n speelveld teken je op basis van organisatiewaarden en gedeelde leidende principes. Dat vertelt Chloé De Vreese, hr-manager bij Vanden Broele, in een masterclass over hybride werken. “Wij gaan binnen dat kader uit van 100 procent vertrouwen”, poneert ze. “Laat je als hr niet in de rol van controleur plaatsen.”

Waarom zou iedere persoon, los van de functie, leiderschap opnemen? Het antwoord lees je misschien wel in het nieuwe boek van Koen Marichal: ‘De leider, dat zijn wij’. “Omdat je er gelukkiger van wordt”, vertelt Koen. “Weten dat je met de juiste dingen bezig bent.” Als je deze zomer niet naar de Belgian Cheetahs op de Olympische Spelen kijkt, is dat boek een prima alternatief.

Onze inspiratie deze week