Privacyverklaring

“Ik zag het meteen: hr is een sekte”

17 juni 2024
Tekst
Julien De Wit
Beeld
Julien De Wit by Nicolas Gornas

Julien De Wit sprak op het hr-congres in Bordeaux voor 100 hr-professionals en schreef er voor HRmagazine een column over.

Ik ben er na een tweedaags bezoek aan het hr-congres in Bordeaux definitief uit: de hr-wereld is een sekte. Maar dan op de positieve manier. Ik gaf over mijn boek en columns al vaker lezingen aan hr-professionals. Het was heel erg fijn om velen van hen terug te zien. Dit zijn mijn vijf persoonlijke take-aways van de retraite.

1. Hr is een sector die volop innoveert

Als de gemiddelde Vlaming aan innovatie denkt, komt waarschijnlijk direct de technologie- en productafdeling van bedrijven in gedachten. Maar ook in hr wordt voortdurend geïnnoveerd. Denk bijvoorbeeld aan de keynote van Stefan Arryn. Als hr-directeur bevraagt hij regelmatig het volledige personeel binnen zijn bedrijf om het hr-beleid af te stemmen op de behoeften van de werknemers. Deze vooruitstrevende aanpak leidt tot opmerkelijke resultaten. De productiviteit van de medewerkers bij Silverfin, het bedrijf waar Stefaan werkt, blijft stijgen. Bovendien verbetert hun welzijn aanzienlijk.

2. Welzijn

Dit benadrukt een tweede belangrijk thema van het congres: welzijn blijft een hot topic in vrijwel elk bedrijf. Dit zal de komende jaren niet veranderen. In tijden van grote onzekerheid en individualisme vervullen bedrijven een belangrijke sociale en zorgende rol.

3. Vertrouw hr

Een derde take-away was vooral een generieke. Als niet-hr-professional hoor je vaak de boutade dat ‘hr er niet is voor de werknemer maar vooral voor het bedrijf’. Met andere woorden: vertrouw hen niet, want ze dienen slechts de bedrijfsbelangen en niet per se de jouwe. Bij die boutade kan ik na de tweedaagse in Bordeaux kanttekeningen plaatsen. Misschien is die boutade vooral verspreid door mensen die in de problemen zijn gekomen met hr. Weinig objectief.

4. Public relations

Wat nog opvalt is dat hr tegenwoordig meer en meer public relations lijkt te zijn. In tijden van schaarste op de arbeidsmarkt en een war for talent, moet hr communiceren. De naam van het congres was dit jaar niet voor niets ‘TikTokHR’. Want je merkimago speelt ontzettend mee in de perceptie bij sollicitanten.

5. Wees trots

Tot slot nog een vijfde learning: hr mag wat trotser zijn en opkomen voor haar plek binnen het bedrijfsleven. Van de mensen die ik ontmoette tot de dingen die ze doen: ik vond het heerlijk. Toch is hr vaak niet de sector die met de pluimen gaat lopen wanneer een bedrijf het goed doet. Ten onrechte, vind ik. Daarom een oproep: draag de sector verdorie met trots uit. Jullie veranderen levens. Jullie veranderen bedrijven.

6. Lobbyen

In de gauwte misschien nog een zesde puntje, pro memorie: ik moet dringend beginnen lobbyen bij de redactie om voor volgend jaar een uitnodiging te bemachtigen.

Julien De Wit

ID:

Julien De Wit zet zich in voor de belangen van jongeren en jonge volwassenen.

Julien is ondernemer en auteur van het boek “Ge[e]neratie, jonge oplossingen voor hedendaagse problemen.” Hij is de spreekbuis van hoe 'de jeugd' denkt over maatschappelijke problemen en welke oplossingen ze naar voren schuift.

Julien is ook voorzitter bij de Vlaamse Vereniging van Studenten en woordvoerder van het Antwerps studentenoverleg. Hij is daarnaast analist bij het Brussels International Center for Human Rights and Research. Daar specialiseert hij zich in sociale thema's als jeugd, onderwijs en welzijn, maar ook in (internationale) veiligheid en democratie. En het is nog niet gedaan: Julien is ook actief als strategisch communicatieconsultant met een hart voor de techsector. Terloops gaat hij op de koffie bij Zijne Majesteit Koning Filip.

Op het hr-congres inspireert Julien ons met de stem van de jongeren, hoe we met hen duurzaam verbinden en communiceren, en hoe hr de ideeën van GenZ omzet in de juiste acties.