Vier op de tien kankerdiagnoses gaat naar mensen op beroepsactieve leeftijd. Vroeg of laat wordt een werkgever of een leidinggevende geconfronteerd met een werkhervatting na een kankerdiagnose.
Vroeger was de visie dat je volledig hersteld moest zijn voor je het werk kon hervatten en dat is nog altijd de opvatting van sommige werkgevers of leidinggevenden, ook al vermindert dit door de arbeidsmarktkrapte. Het aantal progressieve werkhervattingen zit daardoor in de lift. Dat is positief, al was het maar omdat het ook helend kan werken. Het brengt weer structuur in iemands leven, mensen hebben sociale contacten nodig en voelen zich opnieuw nuttig.
Werknemers zijn na een werkhervatting na een kankerdiagnose vaak supergemotiveerd en beter stressbestendig. Ze hebben al andere watertjes doorzwommen en kunnen beter relativeren.
Tips voor leidinggevenden met teamleden die een kankerdiagnose kregen:
Wil je je zieke werknemer ondersteunen bij zijn werkhervatting na een kankerdiagnose met een gratis externe en neutrale coach, dan vind je meer info op Rentree. Werken na kanker.
Op Iknowhowvlaanderen vind je een interessante roadmap voor werknemers, zorgverleners, maar ook voor werkgevers (met per stap en fase verschillende tips).
Wil je liever luisteren, dan is de volgende podcast interessant: Werken tijdens en na ziekte
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.