Privacyverklaring

De hond op kantoor

23 juni 2023
Tekst
Jo Cobbaut

Vandaag, vrijdag 23 juni, is het Bring Your Dog to Work Day (BYDTWD). Op deze dag worden werknemers aangemoedigd om hun hond mee te nemen naar kantoor. Die hond zou 63 procent van de bevraagde Belgen gelukkiger maken. Voor een derde van de Belgen heeft de mogelijkheid om hun hond mee te brengen naar het werk invloed op hun keuze voor een nieuwe werkgever.

Een en ander blijkt uit een nieuwe enquête van Mars Belgium en iVox. Een hond op kantoor

  • verlaagt stress (bij 60% van de respondenten),
  • verhoogt de motivatie (bij 60% van de respondenten),
  • stimuleert tot meer beweging (50%) en
  • zorgt algemeen voor een betere werksfeer (64% van de respondenten).

Drie op de vijf Belgen voelen zich zelfs gelukkiger wanneer honden welkom zijn bij hen op kantoor.

Mentaal en fysiek welzijn

“De band tussen mens en hond is inderdaad uniek. Het kan op verschillende manieren bijdragen aan ons mentale en fysieke welzijn – niet alleen bij hondenbaasjes, maar ook bij mensen zonder huisdier”, zegt dr. Joni Delanoeije, KU Leuven onderzoeker mens-dierrelatie toe. “Zo kunnen honden het sociale contact tussen andere mensen vergemakkelijken. Een hond blijkt ook positieve emoties en spontane interacties te triggeren.”

Joke Decru merkt dit ook op in de mens-dierinteracties die zij met haar organisatie AAP ondersteunt. “Wij zien in bedrijven, zorginstellingen en (hoge)scholen fantastische dingen gebeuren, zowel bij de baasjes van de honden als bij mensen die de hond niet kennen.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat 33% van de werknemers met een hond minder naar kantoor zouden gaan als hun huisdier op kantoor niet welkom was. 41% van de hondenbaasjes geeft dan weer aan juist vaker naar het werk te zullen gaan als hun hond wel welkom zou zijn.

Hondenbeleid

Ook de mogelijkheid om de familiehond mee te nemen naar kantoor kan een belangrijke rol spelen. Een derde van de Belgen geeft zelfs aan dat een hondvriendelijke werkomgeving een belangrijke factor is bij de keuze voor een werkgever. “Dit geldt in het bijzonder voor de jongere generatie, ook bekend als Gen Z (geboren tussen 1996 en 2010). Zij voelen zich vaker eenzaam en vinden troost bij een huisdier. De connectie tussen deze generatie en hun huisdier, gecombineerd met hun verlangen naar een huiselijke werkplek, is iets wat werkgevers niet meer kunnen negeren”, zegt trendanalist Herman Konings.

Tegenwoordig is de werkplek getransformeerd tot meer dan alleen een kantoor. Het is een plek waar medewerkers zich thuis willen voelen. Je hond meenemen naar het werk sluit hier perfect bij aan. Maar liefst 57% van de bevraagde Belgen beschouwt een bedrijfscultuur met een hondvriendelijk beleid als een teken van een flexibele en vooruitstrevende bedrijfsfilosofie, waarbij de balans tussen werk en privé en aandacht voor het welzijn op de werkvloer centraal staan.

Ook welzijn van hond belangrijk

Dr. Joni Delanoeije en Joke Decru (AAP vzw), die samen gespecialiseerd zijn in bedrijfsondersteuning omtrent honden op het werk (kantoorhonden.be) wijzen erop dat ook het welzijn van de hond zelf belangrijk is en zelfs “even belangrijk als de mogelijk voordelige impact van honden op werknemers.”

“Bovendien is het cruciaal om ook rekening te houden met medewerkers die minder gesteld zijn op de aanwezigheid van een viervoeter”, stelt dr. Delanoeije. “Soms kan dit betekenen om extra oog te hebben voor de wijze van implementatie. Mits goed aangebracht, kan een hond zelfs voor wie er initieel niet warm voor loopt een positieve invloed hebben, bijvoorbeeld op iemands houding tegenover dieren”

Mars zet de standaard voor hondvriendelijke werkplek

Al jarenlang zet Mars, moederbedrijf van onder andere Mars Petcare, zich actief in voor dierenwelzijn en hondvriendelijke kantoren. Mars hanteert ook een specifiek beleid, met onder meer ‘Paw-ternity Leave’ waarbij werknemers in sommige Mars -units tien uur betaald verlof krijgen om hun huisdier te helpen wennen aan een nieuwe thuis.

Daarnaast zorgt Mars voor een diervriendelijke sfeer op kantoor, met hondvriendelijke vergaderruimtes, specifieke looproutes en speciale rust- en speelplekken voor honden.