Privacyverklaring

Actiris begeleidt 3.000 jongeren in NEET-situatie naar job tegen 2027

23 mei 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Cristina Amboldi, Actiris

De Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris heeft vandaag haar nieuwe partners voorgesteld. Die partners zijn geselecteerd om tegen 2027 jongeren in een NEET-situatie (Not in Education, Employment or Training) te helpen om de weg naar de arbeidsmarkt te vinden. Met deze nieuwe samenwerking wil Actiris in vier jaar tijd 3.000 jongeren ondersteunen.

Specifieke doelgroep en maatwerk

Jongeren in NEET-situaties vormen een zeer specifieke doelgroep die ver verwijderd is van de arbeidsmarkt en vaak wantrouwend staat tegenover overheidsinstanties. Daarom is het cruciaal om elk begeleidingsprogramma af te stemmen op het individuele profiel van de jongere in kwestie. Om in aanmerking te komen voor deelname aan een project bij een van de geselecteerde partners, moeten jongeren voldoen aan de volgende criteria:

  • Wonen in Brussel
  • Tussen 18 en 30 jaar oud zijn
  • Geen werk hebben
  • Geen onderwijs of opleiding volgen
  • Niet onder andere steunmaatregelen van Actiris vallen

Tijdens de vorige looptijd van het partnerschap voor jongeren in een NEET-situatie, tussen 2019 en 2022, hebben Actiris en haar toenmalige partners 2.880 begeleidingen gerealiseerd.

Daling van NEET-jongeren in Brussel

Het aantal jongeren tussen 18 en 29 jaar in een NEET-situatie is de afgelopen vijf jaar gedaald in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, van 19,1 procent naar 14,2 procent. Deze daling is mede te danken aan de ondersteuning van Actiris en haar partners.

Nieuwe partners en hun rol

"Na een projectoproep zijn er uiteindelijk zeven partners geselecteerd om ons de komende vier jaar te ondersteunen in de begeleiding van jongeren in een NEET-situatie. We zijn tevreden dat we een beroep kunnen doen op hun expertise om met deze specifieke doelgroep te werken en hen zo dicht mogelijk bij de arbeidsmarkt te brengen," vertelt Cristina Amboldi, directrice-generaal van Actiris.

Met de nieuwe partnerschappen hoopt Actiris een duurzame impact te maken op de werkgelegenheid van jongeren in Brussel, door hen de nodige begeleiding en ondersteuning te bieden om succesvol de arbeidsmarkt te betreden.

Een overzicht van de nieuwe partners:

- ART2WORK helpt Brusselse jongeren hun plek op de arbeidsmarkt te vinden door trajecten die hun persoonlijke ontwikkeling bevorderen, met een focus op jongeren bij het kanaal en de Ninoofsepoort.

- Backstage.Network: Het NicetoNEETyou-programma van Backstage.Network re-mobiliseert en ondersteunt NEET-jongeren. Ze bieden oplossingen voor elk profiel en stimuleren een positieve toekomstvisie.

- Groep INTRO Anderlecht begeleidt jongeren naar werk, studie of stage. Ze krijgen een coach die hen helpt obstakels te overwinnen en hen voorbereidt op hun carrière.

- InBrussel organiseert "Job Days" om jongeren te ontmoeten met echte jobaanbiedingen en biedt minimaal zes maanden nazorg om professionele ontwikkeling te bevorderen.

-Infor Jeunes Bruxelles' Trec-One Jobcoachingservice biedt individuele begeleiding aan NEET-jongeren bij hun zoektocht naar werk, inclusief groepsworkshops en ondersteuning bij integratieprojecten.

- JES ASBL ondersteunt Brusselse jongeren in NEET-situaties met jobcoaching en groepssessies, gericht op een duurzame match met werkgevers die begeleiding bieden.

- OrientaEuro biedt coaching in het Frans, Engels of Spaans, met mogelijkheden voor betaalde projecten via "RingTwice", interactie binnen partnerbedrijven en follow-up ondersteuning.

Actiris werkt samen met VDAB om de interregionale jobmobiliteit te versterken. Daarover leest u hier meer.