Privacyverklaring

Axa-werkplek vormt sociaal weefsel dat gezondheid bevordert

11 juli 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Els Jans by Aurore Delsoir

Gezondheid is een strategische pijler in het hr-beleid van Axa in België en wereldwijd. Chief hr officer Els Jans erkent het afnemende mentaal welzijn. “Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om een context te boetseren die ondersteunend en aanmoedigend is. Ook binnen het managementteam zijn we ons bewust van de zorg voor onze persoonlijke energie.”

Uit het Axa Mental Health Report weerhoudt Els Jans drie take-aways:

  1. De achteruitgang van de algemene mentale gezondheid. Die tendens toont zich eveneens in de absenteïsmecijfers van Axa België. “Ten opzichte van de benchmark met andere financiële organisaties en de Belgische cijfers doen we het goed.” Het bedrijf voert een wereldwijde welzijnspolitiek om de gezondheid van zijn werknemers te bevorderen.
  2. Er is een toename van de langdurige afwezigheden, onder meer als gevolg van psychosociale problematiek. Els Jans ziet het absenteïsme ook stijgen bij mensen met kinderen en in de groep van 30- tot 40-jarigen. Dat zijn mensen die veel borden in de lucht houden op professioneel en persoonlijk vlak.
  3. Het gaat niet goed met de groep van de jongeren. “Als werkgever baart ons dat zorgen, want zij komen op korte termijn of over een paar jaren op de arbeidsmarkt.” Els Jans schrijft de lage scores toe aan de nevenschade van de pandemie, waarin de focus lag op de fysieke gezondheid. De aandacht voor mentale gezondheid raakte wat ondergesneeuwd. “Dat toont het belang aan van verbindende onboarding van nieuwe jonge medewerkers.”

Employee Assistance Program

De We Care-politiek van Axa Groep zet in op een verbetering van de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Er gelden binnen de volledige groep van de bank- en verzekeraar minimale standaardnormen, bijvoorbeeld extra verlofdagen en een tweejaarlijkse digitale gezondheidscheck-up. Het welzijnsprogramma steunt op vier pijlers: slaapkwaliteit, gezonde voeding, beweging en deconnectie. Els Jans: “Het is niet onze bedoeling om paternalistisch te handelen, wel om te sensibiliseren. De medewerker blijft zelf verantwoordelijk aan het eigen stuur zitten.”

Voor het curatieve luik beschikt Axa over een wellbeing team op het terrein. En er zijn de voelsprieten van de hr-businesspartners. De medewerkers kunnen ook gebruikmaken van een extern employee assistance program (EAP), met onder andere zes gratis psychologische sessies voor de medewerker of zijn of haar familie. Tien procent van de medewerkers maakte er vorig jaar gebruik van.

In tandem met de ceo

Els Jans onderstreept de rol van de werkgever in het gezondheidsverhaal. “We creëren een werkomgeving die voldoende ondersteunend en aanmoedigend is. Je hebt uiteraard niet op alle determinanten een invloed. Maar de werkplek vormt een sociaal weefsel, met connecties die de gezondheid positief beïnvloeden. Daarom is het nuttig dat mensen enkele dagen per week naar kantoor blijven komen en een gezonde balans vinden in het hybride werken.”

Opmerkelijk: de ceo van Axa België is actief aanwezig bij de presentatie van het Axa Mind Health Report. Els Jans: “Ik werk in tandem met Etienne Bouas-Laurent. We inspireren elkaar. Het managementteam telt vier mannen en zes vrouwen. Iedereen is zich ervan bewust dat we onze energie efficiënt moeten managen.”

Dit is een gedeelte van een langer artikel in HRmagazine, waarin ook Lode Godderis van Idewe vertelt over de rol van werk als deel van de oplossing voor mentaal welzijn. Dat artikel lees je hier.