Privacyverklaring

Hr-trends kun je niet negeren

31 mei 2024
Tekst
Gert Verlinden

Deze week proeven honderd hr-professionals van verfrissende ideeën en een glas lokale wijn op het HRcongres in Bordeaux. Het thema dit jaar? TikTokHR, hype of duurzaam hr-idee? Sarah Blancke, hr-directeur en voorzitter ad interim van de FOD Justitie, daagt ons uit om minder te zweven en de taal van de business te praten: “Leeft hr op een andere planeet?”

Ilse Janssens trekt het verhaal van de taal door. Zij versmelt de warmte van haar werkgever zorggroep Emmaüs met de kracht van de sociale media. “Teken present waar je doelgroep zit, maar koester de tone of voice die bij je bedrijf past”, adviseert ze.

Peggy De Prins reikt een alternatief aan voor de verzetstaal die werknemers gebruiken op platformen zoals TikTok, als tegenreactie op nobele hr-initiatieven. “Het is tijd voor een elegante taal die taboes op het werk woorden geeft. En elke vacaturebeschrijving heeft ook een schaduwzijde nodig.”

Vacatures invullen en talent scouten, dat verbindt VRT met talentontwikkeling. VRT houdt voeling met de jongeren en kijkt voorbij de strakke contouren van de functiebeschrijving. Zo’n out of the box rekrutering vraagt van hr om de comfortzone te verlaten.

Dus wenden we als hr-community onze blik niet af van vernieuwing. “Welk signaal geef je aan medewerkers als je trends negeert? “Gebruik het als een conversatiestarter”, tipt Shana Mertens, zelf nieuwsgierig TikTok-observator. Al primeert de kritische blik. Spring daarom niet te snel op elke hype. Zo blijft hr een geprefereerde businesspartner.

Gert Verlinden
Hoofdredacteur HRmagazine

Onze inspiratie deze week:

Hr-trends: bijbel of bullshit

Out of the box talentscouting bij VRT

Kennis, verhalen en schoonheid als kompas

Bescheiden leiderschap als antwoord op hr-trends