Privacyverklaring

HRupdate 20 juni: Feest

19 juni 2024
Tekst
Gert Verlinden

De wet op het eenheidsstatuut bestaat tien jaar. Tijd voor een verjaardagsfeest? De arbeidswet die een streep trok door het verschil tussen arbeiders en bedienden op het gebied van ontslag, heeft zijn merites, bijvoorbeeld de kwaliteitsverbetering van outplacement. Maar het is een compromis à la belge. De wet is een compromistekst. Wanneer je eraan begint te sleutelen, breng je alle elementen van de wet mee in beweging. Ik vermoed dat het volgende regeerakkoord z’n handen er niet aan zal verbranden.

Wie binnenkort ook een feestje mag organiseren, is Bert Vanierschot. Hij behaalt zijn diploma en heeft zijn hr-stage afgerond. Hij is een van de opmerkelijkste studenten die ik al interviewde. Bert heeft een spraakgebrek. En toch geeft hij lezingen over inclusie op het werk. Dankzij artificiële intelligentie en voorleessoftware maakt hij van zijn fysieke toestand een troef om te functioneren in het reguliere arbeidscircuit.

Het feestje van Marc Van kerckhoven is allicht al achter de rug. Hij maakte een interne carrièresprong bij zijn werkgever. Niet “van hr naar de business”, wel de omgekeerde beweging. En hij adviseert hr meteen om niet louter ondersteunend te zijn, maar strategisch mee te handelen. “Hr moet zich bewust zijn van z’n troeven.”

Professor Koen Dewettinck bracht op de jaarlijkse Vlerick HR Day een optimistische boodschap voor een wereld in crisis. Opnieuw met elkaar connecteren, hr-technologie omarmen en investeren in leiderschap, luidt zijn devies. Over een jaar maken we de stand van zaken op. Ben je ook benieuwd of het een feest wordt?

Onze inspiratie deze week