Privacyverklaring

Tijdsregistratie verbetert werk-privébalans voor vier op de tien werknemers

19 juni 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Bruce Fecheyr-Lippens by Wouter Van Vaerenbergh

Acht op de tien Belgische werknemers zijn ervan overtuigd dat hun werkgever verwacht dat ze hun werkuren bijhouden. Dat is best veel, maar we zijn toch niet de koploper in Europa.

Onderzoek van SD Worx toont aan dat bijna de helft van de Belgische werknemers de werkuren daadwerkelijk bijhoudt via een tijdsregistratiesysteem. Zo’n systeem helpt hen om hun werk te organiseren, maar ook om een gezonde werk-privébalans te behouden.

Tijdregistratie: een voordelig systeem

49 procent van de Belgen is ervan overtuigd dat een tijdsregistratiesysteem een belangrijke tool is om taken beter te organiseren en te plannen. “Tijdsregistratie maakt werknemers bewust over hun tijdsbesteding, zeker bij het maken van overuren. Het systeem verschaft inzichten in voltooide taken, het verschuiven van prioriteiten, en draagt bij aan een efficiëntere werking”, aldus Bruce Fecheyr-Lippens, chief people officer bij SD Worx.

Een tevreden werk-privébalans

Voor vier op de tien (38 procent) draagt een tijdsregistratietool bij tot een goede werk-privébalans. Meer dan de helft van Belgische werknemers (54 procent) is tevreden met werk-privébalans. Slechts zeventien procent is ontevreden. Goed nieuws: drie keer zoveel Belgen zijn dus eerder tevreden dan ontevreden. Het laagste aantal ontevredenen vinden we in Nederland en Polen (14 procent).

Overuren blijven voorkomen

42 procent van de Belgische werknemers zien een tijdsregistratietool als een signaal om gas terug te nemen en overuren te voorkomen. Maar het onderzoek van SD Worx toont aan dat vijf op de tien Belgische werknemers nog regelmatig overwerkt. Het overwerk is voornamelijk het gevolg van onvoorziene gebeurtenissen of een te hoge werkdruk. Een gebrek aan personeel of middelen is voor 29 procent van de werknemers een reden om langer te werken. Een kwart geeft mee dat ze te perfectionistisch zijn ingesteld. En één op de vijf is zo gepassioneerd dat ze de tijd vergeten.

Bron: SD Worx