Privacyverklaring

Ziek tijdens vakantie: nieuwe wet maakt recuperatie ziektedagen mogelijk

28 mei 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Gille Sebrechts - Protime

Uit recent onderzoek van Protime blijkt dat bijna zes op de tien Vlamingen ooit ziek waren tijdens hun vakantie. Tot voor kort was dit pure pech: de vakantie was verpest en de vakantiedagen waren verloren. Dit jaar veranderde dat. Ziektedagen kan je later als verlofdagen compenseren.

“Ik juich dit recht op vakantie toe. We hebben vakantie nodig om tot rust te komen en tijd te spenderen met familie en vrienden. Zo lukt het om daarna uitgerust en vol energie terug aan de slag te gaan. Als ziekte je verhindert om te deconnecteren tijdens je verlof, dan heeft dat een negatieve impact op jouw mentale gezondheid”, zegt Gille Sebrechts, ceo van Protime.

De voorwaarde om vanaf dit jaar ziektedagen tijdens de vakantie in ziekteverlof om te zetten? Werknemers moeten dit binnen twee dagen na het doktersbezoek melden aan hun werkgever en een ziektebriefje indienen. Ze moeten ook aangeven dat ze deze dagen later willen opnemen.

Vrouwen vaker ziek tijdens vakantie

Het onderzoek toont aan dat vrouwen (20 procent) vaker dan mannen (13 procent) ziek waren tijdens hun vakantie vorig jaar. Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, verklaart dit verschil: “Vrouwen hebben vaker zorg- en contactberoepen. Dat brengt andere beroepsrisico’s met zich mee. Daarnaast dragen zij vaak meer verantwoordelijkheid in het privéleven, zoals kinderopvang en huishoudelijke taken.”

Jongeren vaker ziek

Leeftijd speelt ook een rol: 20 procent van generatie Z (geboren na 1997) was ziek tijdens hun vakantie, tegenover 18 procent van de millennials (geboren tussen 1981 en 1996), 15 procent van generatie X (1965-1980) en 7 procent van de babyboomers (1946-1964). Lode Godderis verklaart dit verschil door de verschillende levensstijlen en werk-privébalansen van de generaties. “Jongere werknemers zijn vatbaarder voor kortdurende ziekten zoals verkoudheid en griep, mede door minder aandacht voor hun gezondheid en een minder stabiele werk-privébalans.”

Omgekeerd kortjakje-syndroom

Het fenomeen dat mensen ziek worden zodra ze vakantie nemen: dat noemen we het omgekeerd kortjakje-syndroom. “Als we werken, staat ons lichaam onder stress en blijft ons immuunsysteem alert. Tijdens de rust van een vakantie komen onderliggende aandoeningen sneller naar boven,” aldus Lode Godderis.

Methodologie van het onderzoek

Het onderzoek werd online uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Protime, tussen 4 maart 2024 en 18 maart 2024, bij duizend Vlaamse bedienden. Het onderzoek is representatief op geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bedraagt 3,02%.